Vip mobile dostigao rast u svim segmentima poslovanja

Kompanija Vip mobile, najveća grinfild investicija u Srbiji do sada i član mobilkom austria grupe, danas je objavila poslovne rezultate za 2008. godinu. Ponudivši pravu alternativu u mobilnoj komunikaciji u pogledu korisničkog iskustva, proizvoda i usluga po povoljnijim cenama, Vip mobile je povećao svoju korisničku bazu za 78,4 odsto i na kraju 2008. godine imao je 907,900 aktivnih pretplatnika i 9,1 odsto tržišnog udela.

U 2008. godini kompanija Vip mobile je povećala prihode na 59,0 miliona evra. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je -37,2 miliona evra, što je za 15,0 miliona evra manji negativni rezultat u poređenju sa 2007. godinom. Kao što je i očekivano, kompanija je nastavila sa investicijama u razvoj. Vip je investirao 92,8 miliona evra kapitalnih investicija (CAPEX) u širenje sopstvene mreže. Vipov signal dostupan je širom zemlje.

Na kraju 2008. godine Vip je zapošljavao više od 600 lokalnih stručnjaka i menadžera, što ga čini jednim od najvećih poslodavaca iz privatnog sektora i najvećim grinfild poslodavcem. Vip je proširio svoju prodajnu mrežu na 37 vlastitih prodajnih centara širom Srbije. Zahvaljujući čvrstoj saradnji sa više od 100 lokalnih kompanija, procenjuje se da je stvoreno dodatnih 1,500 radnih mesta.

Tokom 2008. Vip mobile je nastavio da uvodi inovativne ponude na tržište, kao što je Vodafon VPN rešenje namenjeno kompanijama, predstavio je ekskluzivne telefone poput BlackBerry® Bold™ i Pearl™ 8110 smart telefona i ponudio je atraktivne pripejd i postpejd pakete.

"Veoma sam zadovoljan što smo, nakon samo godinu i po dana poslovanja, zadobili poverenje tolikog broja korisnika i pozicionirali Vip kao alternativu na tržištu kojoj se veruje. U 2009. godini nastavićemo da se fokusiramo na naše korisnike, širenje proizvodnog portfolija i rast korisničke baze, uz dalji razvoj sopstvene visoko kvalitetne mreže," izjavio je Aleksandar Šperl, predsednik Upravnog odbora Vip mobile.

"Naša velika posvećenost srpskom tržištu se ogleda u našim investicijama u 2008. godini. Potvrdili smo koliko verujemo u potencijale ovog tržišta. Tokom prvih godina poslovanja planiramo da investiramo do 250 miliona evra," dodao je Roland Hajdner, finansijski direktor Vip mobile.

U 2008. godini Vip je postao generalni sponzor Odbojkaškog saveza Srbije i svih nacionalnih reprezentacija. Kompanija je takođe bila generalni sponzor Beogradskog festivala igre. Vip je investirao 100.000 evra u projekat ,,Budi Vip student", najveći dugoročni projekat društvene odgovornosti u oblasti visokog obrazovanja, posvećen razvoju budućih stručnjaka i lidera u oblasti telekomunikacija u Srbiji. Vip je takođe donirao 50.000 evra centrima za decu bez roditeljskog staranja širom Srbije.

mobilkom austria grupa je danas u Beču izvestila o svojim poslovnim rezultatima za 2008. godinu, koji govore o prihodu od 3,390.9 miliona evra, o dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 1,340.6 miliona evra, i operativnoj dobiti (EBIT) od 689.3 miliona evra. Kompanija pruža usluge za 17.8 miliona mobilnih korisnika u 8 zemalja.

Detaljni rezultati poslovanja mobilkom austria grupe za 2008. godinu, uključujući Vip mobile, mogu se naći na www.telekomaustria.com/ir/annual-reports.php
Nazad