Svečano otvoreni „Dani igre“ u Jugoslovenskoj kinoteci

Beograd, 25.01.2018. godine - Dokumentarnim filmom „Priča jedne balerine“, otvorena je peta revija filmova „Dani igre“, u organizaciji Beogradskog festivala igre, Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile. Otvaranju manifestacije prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

 

Ljubitelji savremene igre imali su priliku da pogledaju filmsko ostvarenje Nelsona Džordža o Misti Kopland, prvoj Afroamerikanki koja je imenovana za primabalerinu njujorškog Američkog baletskog teatra. Priča o životu jedne od najcenjenijih igračica svoje generacije, njenom burnom odrastanju i povredama koje su je zamalo koštale karijere, nije ostavila nikoga ravnodušnim.

 

Revija filmova „Dani igre“ koja se održava od 24. do 28. januara omogućiće publici da uživa u višestruko nagrađivanim dokumentarnim i umetničkim filmskim naslovima., Na programu je film Bobija Džoa Harta „Buntovnici na prstima“, koji nastoji da otkrije preko četiri decenije dugu tajnu fenomenalnog uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla, ali iistinita priča sa naslovom „Maov poslednji igrač” o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za umetničku igru u Pekingu. Ukoliko ste, pak, ljubitelj „brazilskog stila igre“, uživaćete i u filmu „Dzi Croquettes”, dok će se u nedelju na repertoaru naći tri filma, francusko ostvarenje „Polina“, sa fantastičnim igračima Marijinskog teatra i čuvenom glumicom Žulijet Binoš, „Jednom me je pitala Pina” i „Igračica“ koji otkrivaju živote Pine Bauš i Loi Fuler. Projekcije su svakog dana u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, a više informacija o programu možete pronaći na linku 

 

Nazad