Maratonci trče novi krug

Svečana  premijera još jednog filmskog klasika u okviru projekta „Vip Kinoteka“

 

 

 „Šta će biti sa kućom?“ „Zapaliću je.“ „Kupačice moja!“ Nakon više od tri decenije svako se seća bar neke od replika kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana, uz koji su se smejale mnoge generacije, a koji je u okviru projekta „Vip Kinoteka“ digitalno restauriran i prikazan u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Premijeri su pored poznatih imena iz sveta filma, predstavnika medija, Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke i Dejana Turka, generalnog direktora kompanije Vip, prisustvovali i oni koji su radili na stvaranju ovog dela - Slobodan Šijan,  Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Bogdan Diklić, Melita Bihali, Zoran Simjanović, Božidar Nikolić.

“Zahvaljujući projektu Vip Kinoteka ovo je sada već četvrti film koji je digitalno restauriran. Maratonci dobijaju svoj novi život kakav i zaslužuju”, rekao je Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao „Malo je reći da je ovo izuzetno značajan poduhvat za kulturu i budućnost. Proces digitalne restauracije je dug i zahtevan posao i predstavlja najbolji način da se nacionalna filmska baština sačuva“.

 „Drago mi je da sada i novoj generaciji gledalaca možemo da ponudimo ovo izuzetno ostvarenje domaće kinematografije u formatu koji je njima blizak. Radujemo se nastavku projekta „Vip Kinoteka“ i digitalnom osvežavanju još šest klasika ove godine, koji će biti dostupni publici u Srbiji i inostranstvu“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Ovo remek delo srpske kinematografije, prvi put je prikazano 1982. godine, u produkciji Centar filma, a da ponovo radi bioskop beogradska publika je mogla da se  uveri, zahvaljujući saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, pogledavši ovo ostvarenje u vrhunskom kvalitetu slike i tona.

Jelisaveta Seka Sablić je za ulogu Kristine, osvojila Zlatnu arenu u Puli, a pored nje ostala je dobro upamćena porodica Topalović koju čine Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Milivoje Mića Tomić, kao i Zoran Radmilović, Bora Todorović. Film je osvojio prestižne nagrade kao što su, specijalna nagrada žirija u Montrealu, nagrada za film u Briselu, kao i prvu nagradu za scenario u Marseju.

Publiku je nakon premijere zabavljao popularni bend Artan Lili.

Zahvaljujući pionirskom projektu „Vip Kinoteka“ deset najpoznatijih naslova domaće kinematografije među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića i Srđana Karanovića, biće digitalno restaurirana i dostupna kako domaćoj, tako i inostranoj, publici.

Nazad