Boris Nemšić napušta Telekom Austria Grupu i postaje predsednik Upravnog odbora kompanije VimpelCom u Rusiji

"Sa žaljenjem smo prihvatili odlazak Borisa Nemšića. Pod njegovim rukovodstvom, Telekom Austria Grupa je, uprkos žestokoj konkurenciji, osigurala i odbranila vodeću poziciju u Austriji, i razvila uspešno međunarodno poslovanje u još sedam zemalja. Verujem da će Upravni odbor nastaviti uspešno da sprovodi postojeću strategiju. Nadzorni odbor će se uskoro sastati i imenovati naslednika", izjavio je Peter Mikelis (Peter Michaelis), predsednik Nadzornog odbora Telekom Austria Grupe.

"Danas je mobilkom austria grupa dobro pozicioniran i jak igrač na tržištima telekomunikacija u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Snažan rast našeg segmenta mobilnih komunikacija, posebno u 2008. godini, kao i u proteklih 12 godina, jasan su dokaz potencijala ove Grupe. mobilkom austria grupa ima snažne timove i uprave u svim kompanijama članicama. Ponosan sam i uveren da je Grupa jedinstveno pozicionirana da oblikuje budućnost za dobrodit svih učesnika", izjavio je Boris Nemšić, predsednik Upravnog odbora Telekom Austrija Grupe i mobilkom austria, komentarišući poslovanje mobilkom austria grupe, i dodao: "Iako sam uzbuđen zbog svoje nove uloge, žao mi je što napustam ovu sjajnu Grupu koja je bila glavni deo mog života od 1997. godine. Posebno se zahvaljujem svim zaposlenima i kolegama, od kojih su mnogi postali moji prijatelji, jer smo zajedno izgradili priču o uspehu mobilkom austria grupe."

Boris Nemšić (51) započeo je karijeru u mobilkom austria grupi 1997. godine kao direktor Sektora za planiranje mreže. Godinu dana kasnije, preuzeo je vodeću funkciju u timu koji je podneo zahtev za licencu za drugog mobilnog operatora u Hrvatskoj. Nemšić je imenovan za predsednika Upravnog odbora grinfild kompanije Vipnet u Hrvatskoj 1998. godine, istovremeno preuzevši ključnu ulogu u međunarodnom širenju mobilkom austria. Nakon senzacionalog pokretanja Vipneta, za kojie je dobio međunarodno priznanje, Boris Nemšić se vratio u Beč 2000. godine, gde je imenovan za predsednika Upravnog odbora mobilkom austria. Nemšić je 2002. godine takođe postao izvršni direktor bežičnog segmenta Telekom Austria Grupe. Pored pozicije predsednika Upravnog odbora mobilkom austria, Nemšić je od maja 2006. godine bio predsednik Upravnog odbora Telekom Austria Grupe. Od 2007. godine, Nemšić je član Upravnog odbora svetske GSM Asocijacije.

Sa svojim poznatim brendom Bilajn (Beeline), VimpelCom je u trećem kvartalu 2008. godine imao 57,7 miliona korisnika i poslovao u sedam zemalja, pokrivajući populaciju od 340 ljudi. VimpelCom je u prvih deset meseci 2008. godine ostvario ukupan prihod od 7,5 milijardi dolara i operativnu dobit (EBITDA) od 3,7 milijardi dolara. Kompanije nudi usluge mobilne i fiksne telefonije i širokopojasnog interneta.
Nazad