Tehnologije

 

4G+

Prvi smo u Srbiji pustili 4G+ signal što je naredni korak u razvoju tehnologije četvrte generacije (LTE Advanced), koja omogućava do sada najveće brzine prenosa podataka i trenutan odziv mreže i interneta.


Tako je u Vip 4G+ mreži maksimalna brzina za preuzimanje podataka, aplikacija i multimedije čak 225 Mbps, dok u proseku ona iznosi oko 150 Mbps.

 


4G

Vip je u aprilu 2015. godine prvi lansirao 4G mrežu u Srbiji. Najnovija (četvrta) generacija mobilne mreže predstavlja naslednika 3G mreže. Mobilna telefonija četvrte generacije je prva mobilna tehnologija koja ispunjava LTE (Long Term Evolution) standarde, pa se naziva još i LTE mreža.


Kada je u pitanju prenos podataka, 4G je najnaprednija mreža. Omogućava veoma brz prenos podataka i multimedijalnog sadržaja putem mobilnih uređaja, kao i gotovo trenutan odziv mreže i učitavanje online sadržaja. Teorijska maksimalna brzina u Vip 4G mreži dostiže vrednosti od 150Mbps, dok su prosečne brzine između 40 i 60 Mbps, što je višestruko brže od 3G mreže. 4G tehnologija je najbrži način za pristup internetu i preuzimanje velikih i zahtevnih aplikacija, gledanje i deljenje HD i Full HD video sadržaja.

 


3G

3G tehnologija, između ostalog, omogućava uspostavljanje video poziva, slušanje muzike kao i praćenje video sadržaja preko interneta sa mobilnog telefona.


Vip je u februaru 2011. godine prvi uveo HSPA+ tehnologiju, koja je predstavljala poslednji korak u evoluciji ka 4G sistemima.


HSPA+ dual cell predstavlja dodatak HSPA+ tehnologiji uz pomoć kog je prenos podataka pri downloadu dva puta brži u odnosu na standardnu HSPA+ - do 42Mbit/s.


 


2G

GSM predstavlja najpopularniji i najrasprostranjeniji međunarodni standard za digitalnu mobilnu komunikaciju. Namenjen je, pre svega, za prenos govora i slanje SMS-ova.


GPRS predstavlja unapređenje GSM mreže koje omogućava prenos podataka kroz mobilnu mrežu. GPRS mreža je dostupna svuda gde postoji pokrivenost GSM signalom.


EDGE predstavlja dalje unapređenje GSM mreže koje omogućava brži prenos podataka kroz mobilnu mrežu. Vip EDGE mreža dostupna je svuda gde postoji pokrivenost GSM signalom.

 


HD Zvuk

 Vip je prvi uveo tehnologiju HD (High Definition) zvuka koja omogućava kristalno čist ton tokom razgovora i bolje raspoznavanje boje glasa sagovornika, čak i na veoma bučnim mestima.


Prenos HD zvuka moguć je zahvaljujući AMR Wideband kodeku kod koga je dvostruko veća širina prenesenog spektra, a učestalost uzimanja uzorka glasa iznosi 16 kHz umesto do sada mogućih 8 kHz. Gornja granica frekvencijskog opsega podignuta je na 7 kHz, sa 3,4 kHz i obuhvata područje najveće osetljivosti ljudskog uha. Kako bi komunikacija među sagovornicima bila što jasnija AMR Wideband kodek se dinamički prilagođava mogućnostima uređaja i uslovima komunikacije.