Vip mobile pobednik prvog testa mobilnih mreža u Srbiji za 2011/2012 godinu

 

Vip mobile je pobednik prvog velikog nezavisnog testa srpskih mobilnih mreža, koje je sproveo magazin connect.

 

Časopis connect Srbija je, u saradnji sa kompanijom P3 communications, po prvi put kod nas obavio nezavisan test kvaliteta mobilnih mreža u kom su, metodologijom koja se primenjuje u razvijenim evropskim zeljama, ocenjivani prenos glasa i prenos podataka u mrežama srpskih operatora. Vip mobile je postigao najbolji rezultat na ovom testu i poneo prestižnu titulu pobednika connect-ovog testa mobilnih mreža za 2011/2012. Vip je ubedljivo pobedio na polju prenosa podataka, istovremeno beležeći i odličan rezultat u oblasti prenosa glasa.


"... tokom merenja koje je obavljala kompanija P3 communications nije zabeležen nijedan poziv u nacionalnom roming saobraćaju. Dakle, sav saobraćaj je ostvarivan iz Vip mreže - u ovom trenutku najbolje srpske mobilne mreže."

connect magazine


Merenja su obavljena u periodu od 17. avgusta do 4. septembra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, gradovima u kojima živi približno trećina građana Srbije, kao i duž Koridora 10 i na pristupnim putevima navedenim gradovima. Tim kompanije P3 communications je, u specijalizovanom automobilu opremljenom mernim uređajima, krstario zacrtanom rutom i, koristeći telefone sa SIM karticama i internet uređajima operatora, simulirao uobičajenu komunikaciju korisnika. Merenja su statistički obrađena, a obavljeno je 1700 merenja za glasovnu komunikaciju i 2000 merenja za mobilni internet. Rezultati merenja su pokazali da najbolji ukupni kvalitet mreže za prenos glasa i podataka u Srbiji ima Vip mobile.

 

Potvrda kvaliteta

 

Elektrotehnički fakultet u Beogradu dodelio Vipu sertifikat za odličan kvalitet 2G mreže Nezavisna studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dokazuje da Vip ima odličan kvalitet prenosa govora i ostalih mobilnih servisa širom Srbije. Merenja su izvršena u skladu sa standardima za kvalitet mobilne mreže Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).


Merenja se zasnivaju na korišćenju tzv. Q voice sistema, tj. sistema za merenje kvaliteta prenosa govora švajcarske kompanije Ascom. Sistem omogućava simultanu i automatizovanu procenu kvaliteta mreže više operatora. Nakon kontinuiranih merenja kvaliteta usluga mobilne komunikacije baziranih na testovima tokom vožnje širom Srbije, Elektrotehnički fakultet je Vipu dodelio sertifikat za odličnu 2G mrežu. Rezultati ovih testova sprovedenih u protekla tri meseca potvrđuju da je Vip dostigao sve atribute kvaliteta definisane međunarodnim standardima.

 

Komparativna analiza kvaliteta servisa mobilnih operatora u Srbiji

 

Vip mobile je u periodu između 15.09.2011. I 10.10.2011. izvršio uporedna merenja performansi mobilnog Interneta svih operatora na našem tržištu, u skladu sa standardima za merenje kvaliteta mobilnih mreža Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Rezultati merenja pokazuju da se Vipova mreža odlikuje najvećom brzinom surfovanja, preuzimanja I slanja datoteka među mobilnim operaterima u Srbiji.