Podrška zajednici

 

Pomoć osobama sa autizmom

 

Tradicionalna novogodišnja donacija 2018. godine, uručena je Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom. Donacijom će biti omogućeno pokretanje digitalne platforme za informisanje i savetovanje porodica osoba sa autizmom, opremanje tzv. medicinskih soba u pet gradova Srbije, kao i otvaranje prvog Radnog centra sa osobe sa autizmom.

 

„Bitka za znanje“ - saradnja sa Fondom B92

 

Kompanija Vip mobile, svesna značaja savremene tehnologije i razvoja kreativnosti u modernom obrazovanju, podržala je projekat Fonda B92 „Bitka za znanje“ donacijom od 30.000 evra, što je najveća suma iz korporativnog sektora koja je stigla na adresu ove inicijative.

U okviru akcije "KODigranje“ predviđeno je da sve osnovne škole u Srbiji dobiju po pet mBot robota, uz pomoć kojih će osnovci od petog do osmog razreda imati priliku da nauče osnove programiranja, elektronike i robotike. Vip se povodom 10 godina poslovanja uključio u akciju donacijom od 30.000 EUR. Sredstva od donacije su iskorišćena za:

  • Opremanje škola u 10 gradova Srbije mBot robotima
  • Sponzorisanje finala takmičenja u programiranju
  • Opremanje 10 škola u manjim mestima
  • Organizaciju Vip challenge takmičenja na mobilnim telefonima
 
 

„Vidljive i nevidljive veze“ - saradnja sa udruženjem „Plava školjka“

 

Udruženju roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“ uručena je novogodišnja donacija za 2016. godinu. Uz pomoć donacije realizovan je projekat „Vidljive i nevidljive veze” sa ciljem da osnaži i unapredi položaj dece sa invaliditetom kroz digitalno opismenjavanje i upotrebu asistivne tehnologije. Novčana sredstva upotrebljena su za nabavku opreme bazirane na asistivnoj tehnologiji, uručenoj na trajno korišćenje udruženjima i ustanovama širom Srbije koja okupljaju decu sa invaliditetom i njihove roditelje. Edukativni karavan podrške obišao je više od 10 mesta širom zemlje u cilju unapređenja položaja i inkluzije dece i mladih sa invaliditetom u manjim sredinama. Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“ i kompanija Vip mobile otvorili su „Centar podrške i edukacije“ opremljen uređajima zasnovanim na asistivnoj tehnologiji, koji imaju svojevrsnu primenu u radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Ovaj jedinstveni centar u Beogradu poseduje radni kutak se svakodnevno realizuje raznovrsni program za decu i roditelje, poput edukativnih radionica i besplatne pravne, psihološke i fizioterapeutske pomoći, kao i senzornu sobu čiji se terapeutski efekti postižu stimulacijom čula.

 
 

Podrška za “SOS Dečja sela Srbija”

 

Sredstva koja Vip mobile tradicionalno donira povodom novogodišnjih praznika, 2015. godine su upućena Fondaciji SOS Dečija sela Srbija za realizaciju projekta „SuperBus“. Donacija je iskorišćena za pokretanje mobilne edukativno-kreativne radionice za decu bez roditeljskog staranja, širom Srbije i mališane iz najugroženijih grupa stanovništva. „SuperBus“ je posebno opremljeno vozilo koje se tokom 2015. godine zaustavilo na više od 15 lokacija u svim delovima zemlje i kroz programe okupio preko 2.000 mališana. Projektne aktivnosti obuhvatale su edukativne radionice sa posebnim osvrtom na edukacije iz oblasti zaštite zdravlja, lične higijene, psihoseksualne edukacije, komunikacije, socijalnih veština, prava dece i sl. U saradnji sa lokalnim organizacijama Crvenog krsta‚ nevladinim organizacijama i institucijama koje se bave socijalnom zaštitom, organizovane su različite radionice prilagođene potrebama i mogućnostima dece. Održano je 9 tribina na kojim se zajedno sa akterima iz lokalne zajednice radilo na podizanju svesti i ukazivanju na aktuelne poteškoće u lokalnoj sredini.

 

Opremanje senzornih soba

 

Krajem 2009. godine, 40.000 evra donirano je za opremanje tri senzorne sobe u specijalnim ustanovama u Beogradu, Somboru i Jagodini, u saradnji sa Narodnom kancelarijom Predsednika Republike. Akciji su se pridružili i korisnici Vipa slanjem SMS poruka na kratak broj 1003. Tom prilikom prikupljeno je još 7.600 evra koji su iskorišćeni za opremanje četvrte senzorne sobe u Novom Sadu.

 

Pomoć centrima za decu bez roditeljskog staranja

 

Donaciju u ukupnoj vrednosti od 50.000 evra, Vip je 2008. godine uručio centrima za decu bez roditeljskog staranja u Negotinu, Kruševcu, Banji Koviljači, Aleksincu, Ćupriji i Kragujevcu. Nakon novčane donacije, zaposleni u Vipu pripremili su za decu hiljadu novogodišnjih poklona, a akcija je završena posetom 250 mališana i njihovih vaspitača Beogradu. Tokom obilaska centra grada i Ade Ciganlije, domaćini gostima bili su Vipovi zaposleni, koji su na taj način još jednom pokazali posvećenost i brigu za najmlađe. Akciju je podržalo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.