Donacije

 

Od 2008. godine, umesto podele korporativnih novogodišnjih poklona poslovnim partnerima i zaposlenima, Vip sredstva namenjena u tu svrhu donira za pomoć najranjivijim društvenim grupama poput dece bez roditeljskog staranja, mališana sa autizmom, slepim i slabovidim osobama, žrtvama trgovine ljudima, deci oboleloj od astme, kao i mališanima koji su lečeni od raka.

 

Oporavak dece lečene od raka

 

Tradicionalna novogodišnja donacija kompanije Vip mobile, u vrednosti od 4 miliona dinara, uručena je Udruženju roditelja-staratelja, dece i prijatelja dece obolele od malignih bolesti „Čika Boca“. Donacija će omogućiti realizaciju niza aktivnosti koje imaju za cilj kvalitetniju rehabilitaciju dece i mladih lečenih od maligniteta kako bi lakše prevazišli nove životne okolnosti.

U 2014. godini , udruženje „Čika Boca“ će zahvaljujući Vipovoj donaciji organizovati jedinstveni letnji kamp „Mi možemo sve!“, u okviru koga će deca i mladi uzrasta od 7 do 18 godina uz rekreaciju sticati i korisne veštine koje će im olakšati suočavanje sa otvorenim pitanjima koja proizilaze iz lečenja. Pored brojnih akcija u cilju osnaživanja mladih koji se suočavaju sa ovom bolešću, prikupljenim sredstvima će se unaprediti funkcionisanje inovativne internet radio stanice „MladiCe“ (www.radio-mladice.rs), koju uređuju i vode mladi uspešno oporavljeni od kancera.

 

Ispitivanje plućne funkcije dece u Srbiji

 

Zahvaljujući novogodišnjoj donaciji kompanije Vip i njenih korisnika u vrednosti od 3 miliona dinara, u 2013. godini Društvu za prava dece sa astmom „Dašak“omogućena je kupovina najmodernijeg spirometra, aparata za proveru plućne funkcije i realizacija projekta ispitivanja plućne funkcije dece uzrasta od 6 do 18 godina starosti, u 8 gradova u Srbiji.

Rezultati merenja će omogućiti izradu lokalnih standarda parametara plućne funkcije dece. Projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok su njegovi nosioci pedijatri pulmolozi iz gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem.

 

Pomoć žrtvama trgovine ljudima

 

Zajedno sa svojim korisnicima, Vip je donirao ukupno 2 miliona dinara lokalnoj nevladinoj organizaciji ASTRA posvećenoj borbi protiv trgovine ljudima i tako podržao napore u rešavanju ovog problema na našim prostorima. Sredstva od donacije usmerena su u nabavku moderne telefonske centrale zahvaljujući kojoj je unapređen rad SOS telefona za žrtve trgovine ljudima, zatim u kupovinu službenog vozila koje ASTRI pomaže da stigne do ugroženih širom Srbije, kao i u jačanje mreže terapeuta koji žrtvama trgovine ljudima pružaju neophodnu psihološku pomoć.

 

“Dejzi plejer” uređaji i govorni uređaji za semafore

 

Vip je 2010. godine donirao 27.000 evra za nabavku govornih uređaja za semafore za slepa i slabovida lica koja olakšavaju njihovo samostalno kretanje na ulici u Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, Zrenjaninu, Pančevu, Kruševcu i Užicu, kao i kupovinu „dejzi plejer“ uređaja za učenike specijalne škole “Veljko Ramadanović“ u Zemunu i talentovane srednjoškolce i studente oštećenog vida širom Srbije. Ovi uređaji snimaju i reprodukuju zvučne zapise u MP3 i dejzi formatu, a imaju mogućnost i zvučnog iščitavanja teksta, što omogućava slepim osobama da čitaju. Sredstva za celokupnu donaciju prikupljena su tako što se Vip odrekao dela prihoda od SMS poruka koje su korisnici slali tokom novogodišnje noći, kao i putem donacija Vip korisnika na humanitarni broj 2001. Projekat je realizovan uz pokroviteljstvo Narodne kancelarije predsednika Republike i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

 

Opremanje senzornih soba

 

Krajem 2009. godine, 40.000 evra donirano je za opremanje tri senzorne sobe u specijalnim ustanovama u Beogradu, Somboru i Jagodini, u saradnji sa Narodnom kancelarijom Predsednika Republike. Akciji su se pridružili i korisnici Vipa slanjem SMS poruka na kratak broj 1003. Tom prilikom prikupljeno je još 7.600 evra koji su iskorišćeni za opremanje četvrte senzorne sobe u Novom Sadu.

 

Pomoć centrima za decu bez roditeljskog staranja

 

Donaciju u ukupnoj vrednosti od 50.000 evra, Vip je 2008. godine uručio centrima za decu bez roditeljskog staranja u Negotinu, Kruševcu, Banji Koviljači, Aleksincu, Ćupriji i Kragujevcu. Nakon novčane donacije, zaposleni u Vipu pripremili su za decu hiljadu novogodišnjih poklona, a akcija je završena posetom 250 mališana i njihovih vaspitača Beogradu. Tokom obilaska centra grada i Ade Ciganlije, domaćini gostima bili su Vipovi zaposleni, koji su na taj način još jednom pokazali posvećenost i brigu za najmlađe. Akciju je podržalo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.