Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 12.12.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Konvencija o pravima deteta- obavezna lektira za mame i tate

  Detinjstvo danas nije isto kao pre 50 godina. Još je dalje od onoga što su naše bake i deke pod detinjstvom podrazumevale. Dete više nije samo inventar u porodici, koji ćuti kad odrasli pričaju, koji se ne pita o važnim odlukama, čiji je jedini posao da ide u školu i da se igra.

  DETALJNIJE
 • 10.12.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Mali priručnik za ljudska prava

  Kada kažemo “ljudska prava” to može da deluje komplikovano. Zato smo napravili mali priručnik da saznamo o načinima na koje možemo da ih primenimo u komunikaciji sa ljudima oko nas. :)

  DETALJNIJE
 • 06.12.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da budete na istoj talasnoj dužini sa tinejdžerima?

  Najdžel Lata, dečji psiholog i terapeut, koji više od dvadeset godina radi sa najproblematičnijom decom, i sam otac, kaže: „Ljudi kažu da je adolescencija razvojna faza, ali je to samo legenda. Adolescencija je više poput neke mentalne bolesti“. Da biste nepovređeni izašli iz te faze, a opet ukazali poštovanje svom pubertetliji, Lata savetuje da primenite princip Uspeh=O3.

  DETALJNIJE
 • 04.12.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Najvažnije pravo deteta je pravo na izbor

  Ne postoji biće ranjivije, osetljivije ni lepše na svetu od deteta. Oni su univerzalna lepota satkana od naivnosti, dobrote radosti. Kada novo biće stigne na ovaj svet, on postaje lepši. Tu lepotu čini sloboda da dete postane slobodno, nesputano i okruženo ljubavlju.

  DETALJNIJE
 • 02.12.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Znate li koja su osnovna ljudska prava?

  Konvencija o ljudskim pravima uglavnom nije baš prvi izbor za čitalačku lektiru ni roditeljima ni deci. Zato smo izdvojili nekoliko ključnih članova koji mogu da nam pomognu da bolje razumemo i poštujemo prava i potrebe onih koje volimo.

  DETALJNIJE
 • 25.11.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Toleranto ponašanje na netu i empatija

  “Ne osuđuj drugog čoveka pre nego što si hodao u njegovim cipelama”, kaže indijanska poslovica. Empatija je sposobnost razumevanja tuđih iskustava, osećaja i stavova, bez obzira na to da li se slažete sa njima. Danas je empatije sve manje, a nerazumevanja sve više, a najčešće žrtve ili kolateralne štete su – deca.

  DETALJNIJE
 • 21.11.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Kviz - Koliko ste tolerantni?

  DETALJNIJE
 • 19.11.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Kad tolerancija ustupi mesto anarhiji

  Dečja prava sve su veća i raniji modeli vaspitavanja ne da nisu poželjni, već su i kažnjivi zakonom. Šta podrazumeva tolerancija? Dokle deca mogu da idu i kada suviše tolerancije postaje anarhija?

  DETALJNIJE
 • 12.11.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Da li je DA uvek pravi odgovor?

  Deca su povodljiva i često ih strah blokira kada su napadnuti ili se od njih traži nešto sa čim se ne slažu, ne žele. Važno je naučiti ih da budu tolerantni do izvesne granice, ali i da umeju da kažu NE bez straha.

  DETALJNIJE
 • 07.11.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Tolerancija I smartfon

  Najbolji način da dete pravilno koristi internet, smartfon i tehnologiju uopšte je da ima dobar primer u vama, i da oseća slobodu da sa vama podeli stvari koje smatra važnim. Možda ne razumemo jedni druge uvek, ali ako neke rečenice u komunikaciji promenimo, mnogo toga može da bude bolje.

  DETALJNIJE
 • 05.11.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Ako u porodici nema tolerancije, ne tražite je ni od deteta

  Kako da stvorimo harmoničan dom, dobre porodične odnose i ohrabrimo dete da toleranciju razume učeći je od nas?

  DETALJNIJE
 • 01.11.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da bolje razumemo šta danas znači biti dete?

  Koliko često pitate svoje dete o čemu razmišlja i šta želi? Kao roditelji, često smo skloni da svoja očekivanja i želje projektujemo na dete, jer imamo osećaj da znamo šta je najbolje. Međutim, mnogo više možete da učinite ako razgovarate sa svojim detetom, nego ako pretpostavljate na osnovu svog iskustva.

  DETALJNIJE
 • 29.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Dogodilo se na današnji dan

  Na današnji dan pre pedeset godina pokrenuta je revolucija u komunikaciji

  DETALJNIJE
 • 24.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Šta se desi na netu, ostaje na netu: Opasnost printskrina (ne mora da bude strašno kao što zvuči)

  Kada šaljemo sadržaj prijateljima, poznanicima, ili jednostavno pišemo novi post za društvene mreže, osećamo mnogo toga. Nekad smo ljuti i zabrinuti, nekad smo toliko srećni da nam se čini da letimo. Kako god bilo, važno je da se setimo da iako imamo kontrolu nad sadržajem koji stvaramo i uklanjamo, neko uvek može da ga printskrinuje, a zatim objavi. To ima i dobru i lošu stranu, a ta saznanja ne treba samo da prenesemo deci, nego da ih i sami budemo svesni.

  DETALJNIJE
 • 22.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Da li se čujemo

  DETALJNIJE
 • 17.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Saveti za roditelje: Kako prepoznati da je vaše dete žrtva digitalnog nasilja, kako da reagujete, kome da se obratite?

  Ne možete i ne treba da im zabranite korišćenje tehnologije. Ali, možete ih naučiti da se čuvaju.

  DETALJNIJE
 • 15.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Kada je pravo vreme da pustite dete u digitalni svet?

  Sigurno vam se sto puta desilo da vam je lakše da date detetu igricu, mobilni i net jer ste umorni, nervozni i bez snage. To je sasvim OK jer ste živo biće, ali važno je da u tome budete umereni I informisani.

  DETALJNIJE
 • 10.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Roditelji vs Jutjuberi: Ko zaista vaspitava vašu decu?

  Za razliku od zvezda koje su stvarali tradicionalni mediji (štampa, radio, televizija), nove zvezde su u direktnijoj komunikaciji i interakciji sa svojim pratiocima, što njihov odnos podiže na drugi, bliskiji nivo, objašnjavaju psiholozi.

  DETALJNIJE
 • 08.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Ceo svet je pozornica: Naučite dete da uči na netu

  Internet je pun mogućnosti za sticanje novih znanja i poznanstava. Ali, važno je da se prvo roditelji edukuju i da zatim nauče decu da na pozitivan način koriste prednosti interneta.

  DETALJNIJE
 • 04.10.2019.DIGITALNI RODITELJI

  Šta selfi zaista govori o nama?

  Kada ste poslednji put napravili selfi ili videli vaše dete da to čini?

   

  Verovatno maločas, ako niste među onima koji se selfija, ili sebića užasavaju. Tokom dana ponekad napravimo i desetak selfija, i pre nego što osudimo one koji se redovno fotkaju nije loše da razmislimo šta sve takva fotografija predstavlja.

  DETALJNIJE