Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 26.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Ko se boji pesme još?

  Lagano izlazimo iz izolacije i vraćamo se normalnom životu i eto razloga da zapevamo. Napravite malu kućnu žurku u čast proleća i izlaska na sunce, obucite se kao muzička diva, prodrmajte decu i sebe, a mi ćemo se pobrinuti za muziku.

  DETALJNIJE
 • 21.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Da li je kreiranje storija i postova koristan proces za dete?

  Kada se dete bavi nekim aktivnostima na internetu, često se čuje roditeljski komentar kako “samo gubi vreme na tom internetu”, i kako bi trebalo da se “skloni malo od tog računara”, a postoji i omiljeno “pusti/ baci malo taj telefon”, pošto je smartfon trenutno, a verovatno i zadugo, omiljeni uređaj mladih.

  DETALJNIJE
 • 19.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Društvene mreže su najzabavnija igraonica za odrasle

  Polako izlazimo iz izolacije i vreme je da vratimo osmehe i ponovo udahnemo život. Pronašli smo nekoliko super stranica za vas, dragi roditelji, da se i vi malo zabavite i relaksirate.

  DETALJNIJE
 • 14.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Sačuvajte detinjstvo u filmu

  Za one koji silno žele da fotke pretvore u film koji zauvek ostaje uspomena deci.

  DETALJNIJE
 • 12.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako aplikacija za dizajn može da poveže decu i roditelje?

  Delimo sa vama ideje šta sve roditelji i deca mogu zajedno da rade koristeći aplikacije

  DETALJNIJE
 • 07.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Moje dete mi je otkrilo čitav svet fotografije na netu

  Klinci danas od malih nogu poznaju sve čari kreiranja fotki za društvene mreže i, dragi roditelji, iskoristite njihovo znanje maksimalno, bićete iznenađeni veličanstvenim svetom krativnosti koji se krije u njihovim malim prstima.

  DETALJNIJE
 • 06.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Nekad i sad: Deca su kreativna i u digitalnom dobu

  Digitalno doba pred roditelje je stavilo nove izazove svakog dana, jer se tehnologija toliko brzo menja da nije uvek lako snaći se, sem toga, nije retkost da se deca u novim aplikacijama i mogućnostima snalaze mnogo bolje i brže od roditelja

  DETALJNIJE
 • 05.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Predlog aplikacija gde roditelji i deca mogu da pronađu kreativne sadržaje?

  Roditelji često izražavaju zabrinutost zbog toga što se granica digitalnog i realnog više ne prepoznaje, pogotovo u životima naše dece, koja odrastaju u sasvim novim okolnostima u odnosu na starije generacije.

  DETALJNIJE
 • 30.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Intervju sa Anom Mirković

  Kakva nova saznanja o nama samima i svetu nam je doneo ovaj period izolacije? Razgovarali smo o tome sa psihološkinjom Anom Mirković.

  DETALJNIJE
 • 27.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Citati o ljubavi i lepoti koji će vam ovog proleća otvoriti neke lepe knjige

  Lipe su uobraženo počele da se hvale svojim neodoljivim mirisom, sunce se sve upornije i jače bori sa sporadičnim naletima hladnoće, a trava jedva čeka da legnemo i udišemo miris poljskog cveća. Proleće je. Doduše, malo drugačije nego obična proleća, ali svakako nežno, mirisno i slobodno da u njemu uživate čitajući knjige.

  DETALJNIJE
 • 23.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Korona rečnik

  Klinci su protekla dva meseca bili suočeni sa situacijom koja nije uobičajena za situacije koje detinjstvo treba da ima. Pandemija, izolacija, potpuno promenjen koncept življenja, u njihovim malim glavama može da stvori konfuziju. Ali, klinci su, to i vrapci znaju, pametni kao pčelice i često razumniji i od odraslih. Zato i nije bilo teško da shvate novonastalu situaciju.

  DETALJNIJE
 • 22.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da u izolaciji razvijete ekološke navike kod dece?

  Izolacija nam jeste donela mnogo izazova, ali je i odmorila planetu - reke su bistrije, vazduh je čistiji, a čak i na najprometnijim gradskim ulicama možemo da čujemo cvrkut ptica.

  Dan planete zemlje koji se obeležava danas podseća nas da vreme možemo da iskoristimo i za brigu o životnoj sredini i razvijanje zdravih ekoloških navika kod naše dece.

  DETALJNIJE
 • 20.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Preporuke tinejdžera za zabavu u izolaciji

  Pitali smo mlade da sa nama podele kako im izgledaju dani u izolaciji i šta su njihove preporuke za ispunjavanje vremena. Uživajte u njihovim predivnim, inspirativnim odgovorima od kojih svi možemo mnogo da naučimo. :)

  DETALJNIJE
 • 16.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Ida Prester: Djeca trebaju samo nas, to ih najviše hrani i veseli

  Roditelji se ovih dana susreću sa mnogo izazova, posebno ako imaju malu decu kojoj nije lako objasniti šta se to napolju dešava, a da se ne uplaše. Ida Prester, muzička umetnica i mama dva dečaka, odlučila je da na neko vreme sa porodicom ode na selo i sve pretvori u jednu veliku porodičnu avanturu. Podelila je sa svima nama kako sada izgleda njihova svakodnevica i dala nekoliko toplih saveta i ohrabrenja roditeljima.

  DETALJNIJE
 • 13.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Dve knjige za roditelje i decu

  Ovih dana imamo više vremena za čitanje, zato je pravi trenutak da se posvetimo otkrivanju knjiga sa celom porodicom. Predlažemo dve naizgled nespojive knjige za roditelje, ali ih mogu čitati i deca. Udobno se smestite zajedno na omiljenom mestu u stanu, pripremite omiljeni  napitak i potražite naslov koji vam odgovara.

  DETALJNIJE
 • 09.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta sve možeš u izolaciji kad nisi sam?

  Kako da u prostoru u kom ste svi zajedno nađete malo parče svemira? Kako da se izolujete u izolaciji i razbistrite misli? Uz malo mašte, ništa jednostavnije.

  DETALJNIJE
 • 06.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Pitali smo mame i bake šta će prvo uraditi kad prođe vanredno stanje

  Socijalna distanca i izolacija znače da čuvamo sebe i druge. Disciplinovano i odgovorno ponašanje podrazumeva da vreme provodite u svojoj kući, sa najužom porodicom i da bez preke potrebe ne kontaktirate sa drugim ljudima i da iz korena menjate navike i rutinu. Vanredno stanje će proći, život će se vratiti u kolosek, a dotle nam ne preostaje drugo do da druženja i viđanja obavljamo preko platformi.

  DETALJNIJE
 • 02.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako klinci provode vreme u izolaciji?

  Pitali smo klince koje su dobre, a koje loše strane izolacije i dobili neke odlične odgovore.

  DETALJNIJE
 • 01.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Dnevnik jedne mame iz izolacije

  Imam dvoje dece i jednu šerpu koju koristim da vrtim pet jela koja jedu. Iskreno, uglavnom klopamo kod moje mame jer “baka kuva najbolje, a tebi uvek izgori kuhinja kad pržiš jaje”, ali sad je malo diskutabilno zbog izolacije pa smo upućeni na moje kulinarske sposobnosti uglavnom.

  DETALJNIJE
 • 30.03.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako je jedna mama organizovala vreme sa decom u izolaciji

  Kako izgledaju dani sa decom u izolaciji, čemu sve mogu da nas nauče ovi trenuci, i čime možemo da ispunimo vreme pitali smo jednu mamu Maju. Ona je sa nama podelila ne samo korisne savete, već i energiju ohrabrenja - uživajte u čitanju!

  DETALJNIJE