Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 21.03.2019.TOP LISTE

  Top lista alata uz pomoć kojih deca uče programiranje igrica

  1. Skreč (eng. Scratch)

  2. Alice

  3. Turtle Academy - Logo

  DETALJNIJE
 • 21.03.2019.DA LI STE ZNALI?

  Ko su hakeri?

  Haker (eng. hacker) je pojam koji može da ima negativnu ili pozitivnu konotaciju u zavisnosti od toga na koji način se tumači. Pogrešnom upotrebom u medijima, ovaj pojam danas ima lošu reputaciju, tj. pod ovim pojmom se najčešće definišu osobe koje imaju određene kriminalne namere i koje izazivaju štetu koristeći se svojim informatičkim znanjima.

  DETALJNIJE
 • 11.03.2019.TOP LISTE

  Besplatni online kursevi za roditelje

  1. Efikasna komunikacija sa ugroženom decom i mladima

  2. Podrška učenicima adolescentima: socijalni i emocionalni uspeh

  3. Dobra praksa u obrazovanju dece sa autizmom

  DETALJNIJE
 • 11.03.2019.DA LI STE ZNALI?

  YouTube za decu

  YouTube je najpoznatija platforma za reprodukciju i plasiranje video sadržaja na svetu. Milioni video snimaka kreativnih i onih malo manje spretnih korisnika ove platforme prosto mame svojim mnoštvom i raznolikošću. Ipak, u toj šumi video materijala ima i kukolja, sadržaja neprimerenih deci mlađeg uzrasta.

  Kako onda zaštititi dete od svih opasnosti (i kiča)?

  DETALJNIJE
 • 12.11.2018.MAŠTALICE

  Čarobni bicikl

  Dečak Aljoša žarko želi da i on bude najbolji. Ipak, shvatiće da je nagrada koju dobiješ kada pomogneš nekome ko je u nevolji veća od nagrade na bilo kom takmičenju.

  DETALJNIJE
 • 12.11.2018.TOP LISTE

  Igrice i crtani filmovi


  1. Baby TV


  2. nickjr.


  3. Minimax

  DETALJNIJE
 • 12.11.2018.DA LI STE ZNALI?

  Internet statistika u 2018. godini

  1. U januaru 2018. godine registrovano je 3.812.564.450 internet korisnika. To je 400.000.000 ljudi više na internetu od 2016. godine.

  2. Najveći broj korisnika interneta je iz Azije, čak 49,7% od svih korisnika. Sledi Evropa sa 17,0%, Latinska Amerika 10,4%, Afrika 10%, a Severna Amerika 8.2%.

  3. Na svetu postoji 1,3 milijarde sajtova.

  4. Google u toku dana procesuira 6.586.013.574 upita za pretraživanje. Od tog broja, 15% upita nikada do sada nije bilo pretraženo na Googl-u.

  DETALJNIJE
 • 12.11.2018.TOP LISTE

  Korisni sajtovi za decu

  1. Skillshare

  2. The 11+ Tutors in Essex eleven-plus

  3. BrainPop

  DETALJNIJE
 • 09.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Šta moje dete radi onlajn?

  Internet. Šta je to internet danas? Definitivno, to je nov član porodice kojeg postajemo svesniji onog trenutka kada naše dete/deca počinju da provode više vremena sa njim nego sa nama.  Zatvaranje u sobu, slušalice na ušima, mobilni u rukama, pa čak i kada idu u toalet, brzo spuštanje otvorenog taba u minimize kad ulazimo u sobu, samo su neke od situacija koje su više nego poznate svakom roditelju čije dete zna već neko vreme da koristi internet. Sve ostalo na internetu mnogima je strano i ne uviđaju koliko krije dobrih, ali i loših stvari o kojima vaša deca mnogo više znaju nego vi.

  DETALJNIJE
 • 08.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Šta govore istraživanja o digitalnom nasilju?

  Digitalno nasilje je relativno nov oblik nasilja jer su i digitalne tehnologije u masovnoj upotrebi ne tako dugo vreme, a do nasilja dolazi jer se savremene tehnologije zloupotrebljavaju. Ova tema je vidljiva i važna za društvo u celini, a naročito za sve koji su uključeni u vaspitanje dece i mladih - roditelje, nastavnike, psihologe, pedagoge, vaspitače, jer deca i mladi su najčešći korisnici interneta.

  DETALJNIJE
 • 05.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Udružite se sa decom u digitalnom svetu

  Za generacije koje su rođene i odrastaju u eri interneta i digitalnih tehnologija, američki tehnolog Mark Prenski skovao je naziv „digitalni urođenici“. Nadalje, razni autori smislili su brojne druge nazive: „net generacije“, „Gugl generacije“, „generacije instant poruka“, „mobilne generacije“, „deca novog milenijuma“...

  DETALJNIJE
 • 05.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Šta možemo da očekujemo od škole u prevenciji digitalnog nasilja?

  Mada je zakonima i podzakonskim aktima koji se primenjuju u obrazovno-vaspitnim ustanovama svako nasilje zabranjeno i zaposleni su uvek u obavezi da reaguju, pitanja koja se često postavljaju kada je reč o digitalnom nasilju su: da li škola treba da reaguje? Ako treba, kada to treba da čini i na koji način?

  DETALJNIJE
 • 05.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da digitalno vaspitamo našu decu?

  Svet u kome živimo se ubrzano menja, a digitalna tehnologija dobija sve značajniju ulogu u životu dece prožimajući njihove svakodnevne aktivnosti. Korišćenje digitalne tehnologije i interneta povlači za sobom brojne rizike kao što je izloženost štetnim sadržajima, digitalno nasilje, opasnost od predatora na internetu, zloupotrebu ličnih podataka, krađu identiteta, prevare i slično.

  DETALJNIJE
 • 01.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Saveti za bezbedno korišćenje interneta

  subtitle 1

  Zaštita dece na internetu je izuzetno važna i u porodičnom okruženju. Podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na internetu, kao što je pretraživanje informacija preko bezbednih pretraživača, surfovanje, četovanje, korišćenje društvenih mreža, online igrice i slično. Treba razmišljati kako svoju decu da zaštitimo od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata i situacija koje mogu da se dese u tom virtuelnom svetu.

  DETALJNIJE
 • 01.11.2018.DA LI STE ZNALI?

  Pretražujemo internet…

  „Sve boje interneta“

  Radio televizija Srbije, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, u okviru kampanje za podizanje nivoa bezbednosti dece na internetu i digitalne pismenosti stanovništva je kreirala seriju za decu, tinejdžere i njihove roditelje pod nazivom „Sve boje interneta“.

  Serija u deset epizoda govori o digitalnoj pismenosti, ponašanju na internetu, bezbednom korišćenju interneta, kako učiti, istraživati, programirati.…

  DETALJNIJE
 • 01.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Internet nasilnici - rečnik termina

  Roditelji često ne znaju na koje sve načine, odnosno teme mogu da razgovaraju sa svojom decom, kako da započnu razgovor, kako da ga održe, a da ne naiđu na zid, na odbijanje, na negodovanje. Nekada razgovor sa decom o novim terminima i njihovim značenjima koja su nastala sa pojavom internet nasilja, može biti način razgovora na ove teme sa decom, jer im tako pomažemo da bolje razumeju, ali i da prepoznaju da li su već bili u kontaktu sa takvim osobama, a da to nisu ni znali, da nisu prepoznali.

  DETALJNIJE
 • 01.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Kako do digitalne pismenosti dece

  Kada govorimo o veštinama digitalnog doba mislimo i na veštine za bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalne tehnologije. U stručnoj literaturi za označavanje ovih veština koristimo termin digitalna pismenost i digitalna kompetencija. Digitalna pismenost, osim tehničkih znanja i veština, podrazumeva i složenije kognitivne veštine kao što su rešavanje problema, kritičko promišljanje, saradnja, bezbedno korišćenje i drugo. Razvijanje digitalne pismenosti je i u obrazovnom sistemu prepoznato kao neophodno, i ona se definiše kao jedna od međupredmetnih kompetencija. To podrazumeva da su svi nastavnici obavezni da je, kroz integraciju sa sadržajima i ishodima svog predmeta, razvijaju.

  DETALJNIJE
 • 01.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Kako proceniti koje video igrice i aplikacije odgovaraju uzrastu deteta?

  U današnjem savremenom društvu, video igrice su deo odrastanja svakog deteta. Iako su mišljenja stručnjaka i javnosti podeljena oko toga da li su i koliko video igrice možda štetne za neke aspekte razvoja deteta, ili su pak neophodne za razvoj digitalnih i ostalih kompetencija savremenog mladog čoveka, jedna stvar je sigurna: video igrice su tu, sveprisutne i dostupne našoj deci.

  DETALJNIJE
 • 01.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Moja Vajber grupa

  Maja ima osam godina. Zbog stomačnog virusa nije išla u školu nekoliko dana, a onda je dobila upalu grla i temperaturu, tako da se nastavilo njeno odsustvovanje iz škole. Preko Vajber grupe njenog odeljenja sa jednom drugaricom je, uz podsticanje mame, razmenjivala informacije o domaćim zadacima. A onda je jedan učenik iz odeljenja, videvši razmenu između Maje i drugarice, upitao zašto se folira i ne ide u školu, kada joj ništa ne fali?

  DETALJNIJE
 • 01.11.2018.DIGITALNI RODITELJI

  Naučite decu da iskoriste prednosti tehnologija, a rizike izbegnu na pravi način

  U modernom društvu digitalna kultura je sadašnjost i budućnost naše dece. Međutim, deci su potrebni odrasli da ih nauče kako da se na smislen i bezbedan način ponašaju u digitalnom okruženju. Identična pravila vaspitavanja važe kako u svakodnevnom, tako i u digitalnom okruženju.

  DETALJNIJE