Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 21.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Neka igre počnu! Fotkamo, snimamo i pravimo home video!

  Meteorolozi kažu da će biti snega ove zime više nego prošle i eto lepe prilike da se zabava na snegu pretvori u kreativan dan. Čak iako ne padne, nema veze, boravak u prirodi valja iskoristiti na najlepši način. Šuma, reka, planina, gde god budemo mogli da pobegnemo iz grada (pa čak iako ne možemo, gradovi su uvek fotogenični), pružaju predivne pejzaže za stvaranje kućnih uspomena u vidu klipova.

  DETALJNIJE
 • 18.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Domaći za raspust: top pet knjiga u digitalnom formatu

  Zimski raspust je predivan period da sa klincima nadoknadimo vreme koje nam kradu posao i druge obaveze. Raspust je i prilika da se posvetimo čitanju svih divnih knjiga koje su nam promakle ili nismo stigli tokom škole.

  DETALJNIJE
 • 16.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Anketa: Knjige i digitalno - kako deca danas čitaju?

  Nove tehnologije donele su neke promene, formirale nove navike i obogatile naš život. Među stvarima koje su se promenile nalazi se i čitanje. Starije generacije družile su se sa knjigama u štampanom izdanju, dok su sada knjige dostupne na različitim uređajima za čitanje poput Kindla, ali i na tabletima i smartfonima.

  DETALJNIJE
 • 14.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako se mladi zaljubljuju u digitalno vreme?

  Ljubav je jezik koji svi razumeju, ali je način na koji je izražavamo različit u odnosu na vreme u kom živimo. Nekada su to bila pisma koja su se željno iščekivala, pa zatim telefonski poziv koji je morao da prođe razne prepreke gde je jedna od najvećih bila kada slušalicu podigne neko od roditelja osobe u koju smo zaljubljeni. Danas mlade samo jedan tap na ekran telefona deli od toga da pošalju srce, fotografiju, video. Šta su te nove mogućnosti promenile u načinu na koji se mlade generacije danas zaljubljuju?

  DETALJNIJE
 • 10.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Vodič za roditelje: šta je to podkast?

  Podkasti su najčešće snimljeni razgovori o određenim temama koji se često oslanja na zvuk, govor, zvučne efekte, ili na video produkciju visokog kvaliteta. Ono što je važno jeste da je tema edukativna i zanimljiva, sagovornici relevantni, kao i da su informacija tačne.

  DETALJNIJE
 • 09.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta roditelji širom sveta misle o tehnologiji u digitalnom dobu?

  Roditeljske brige poznate su svim generacijama, ali danas mame i tate imaju dodatne izazove koje pred njih stavlja digitalno doba. Jedno strano istraživanje kaže da mnogi od njih misle da je sada mnogo teže vaspitavati decu nego ranije, ali je zanimljiv podatak da to u mnogo večoj meri misle roditelji koji imaju preko 50 godina, 71%, dok oni koji su mlađi u manjoj meri imaju taj stav.

  DETALJNIJE
 • 08.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta da radite ako vidite da je prijatelj vašeg deteta postavio nešto neprimereno na društvenim mrežama?

  Klinci uglavnom ne vole da ih roditelji prate na društvenim mrežama pa se sklananju na one koje starije generacije manje posećuju, ili prave po nekoliko profila, pa imaju jedan za koji zna porodica, a neke druge za koje znaju prijatelji.

  DETALJNIJE
 • 04.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Roditeljstvo novog doba

  Sigurno ste bar nekad pomislili, ako ne i rekli “mislim da mojim roditeljima nije bilo tako teško moje odrastanje”.

  Pitanje da li je nekad bilo teže ili lakše, u vremenu bez smartfona i interneta često se pojavljuje među roditeljima kada se pitaju da li sve rade kako treba. Nedoumica je bezbroj, ne samo kod nas već i u svetu.

  DETALJNIJE
 • 03.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Online bonton

  "U svakoj osobi trebalo bi da postoji potreba da prilikom svakodnevnih kontakata sa drugim ljudima utiče na skladnost i lepotu sopstvenog ponašanja."

  Iz knjige „Bonton“, priredila Bojana Kovačević

  DETALJNIJE
 • 01.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Putovanje iz fotelje

  Ako nismo u mogućnosti da putujemo ove zime, ne znači da ne treba da ne putujemo. Dovoljno je da imamo net i kauč, da se ušuškamo sa decom i da započnemo virtuelno putovanje po svetu.

  DETALJNIJE
 • 30.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Napravite digitalnu rođendansku žurku za klince

  Proslava rođendana u kući uopšte nije loša ideja ako imamo dobru logistiku. A ko su bolji logističari od naših slatkih digitalnih klinaca! Pitali smo ih da osmisle digitalnu žurku, a da mama i tata ne popadaju od sređivanja haosa i od galame.

  DETALJNIJE
 • 27.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Nekoliko saveta za devojčice: lepa si i jedinstvena i bez filtera

  Kada se pojavio internet postepeno se u nama javila potreba da sa drugima podelimo kako izgledamo, i razvila se kultura selfija, dok je kamera telefona zamenila ogledalo.

  DETALJNIJE
 • 24.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta rade devojčice dok dečaci igraju igrice

  Priča jedne mame koja je imala situaciju da je čuvala četiri klinca iz kraja i jednu devojčicu. Oni su, naravno, igrali Majnkraft. Ona se smorila i počela da snima video za TikTok. Njima ispred nosa, naravno.

  DETALJNIJE
 • 23.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Zašto tehnologija nije najveća pretnja današnjice već način na koji je upotrebljavamo?

  Ubrzanje koje je naše društvo dobilo kada se pojavio internet samo se povećava, a definitivno nas očekuje još veća brzina, nova otkrića i nove navike koje donosi digitalno doba. Sve napreduje, menja se iz dana u dan, stižu razvijaju se aplikacije i menjaju načini komunikacije. Neki roditelji sve to vide kao odličnu priliku da stalno budu u toku i uživaju u svakodnevici gde su mnoge stvari, poput kupovine ili pomaganja deci u domaćim zadacima jednostvanije, ali su drugi zabrinuti zbog straha da bi tehnološke mogućnosti mogle da postanu pretnja.

  DETALJNIJE
 • 20.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Roditelji, ne plašite se online izazova, klinci znaju šta rade

  Internet je mesto za sve zabavne i divne stvari i sigurno je da vas zabavni izazovi na društvenim mrežama nikada nisu izneverili. Zabavni izazovi održavaju nas vedrima i prave igru od najobičnijih aktivnosti, od crtanja do oblačenja, šminkanja, plesanja i fitnesa.

  DETALJNIJE
 • 19.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta deca maštaju, a šta iz te mašte stvore?

  Šta sve mašta pokreće i kako je deca doživljavaju pogledajte u našem novom videu.

  DETALJNIJE
 • 17.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta sve možeš telefonom kad si sam kod kuće

  Ostavljanje deteta samog u kući za roditelje može biti vrlo stresno pitanje, a realni strahovi mogu dovesti do toga da se ta situacija prolongira čak i posle preporučenog uzrasta. Ali, ostavljanje deteta samog je jedna od najvažnijih lekcija koju moraju da savladaju, a to je samostalnost.

  DETALJNIJE
 • 16.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako održati blizak odnos sa decom i ostati najveći „influenser“ u njihovim životima?

  U digitalnom vremenu uzori mladih se menjaju, nekada su to bili glumci, pevači, umetnici, a danas se njima pridružuju i influenseri. Kao roditelji, verovatno ne pratite mnogo influensera pa ni ne znate ko su oni najpopularniji, kakve vrednosti oni promovišu i na koji način to može da utiče na decu.

  DETALJNIJE
 • 13.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Misli jedne devojčice: Da li će mi on lajkovati fotku ili pogledati story?

  Zovem se Anja. Imam 14 godina, super roditelje, jednog brata, dve bake, dve najbolje drugarice i jednog Ognjena.

  DETALJNIJE
 • 12.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta da radite ako otkrijete da je vaše dete uznemiravalo vršnjake na internetu?

  Roditelji čija su deca izložena nasilju na internetu suočavaju se sa mnogo izazova u nastojanju da im pruže odgovarajuću podršku, i to je situacija o kojoj se sve više govori. U isto vreme roditelji čija su deca ta koja uznemiravaju svoje vršnjake nemaju mnogo opcija kada traže podršku ili savet.

  DETALJNIJE