Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 06.05.2020.MAŠTALICE

  Beli, deda Krsto i Panonsko more

  Beli i njegov deda Krsto su razdvojeni, ali će deka pronaći način da bude blizak sa svojim unukom. Kroz zanimljivo pripovedanje se uči, ali se istovremeno i podstiče bliskost dece i odraslih.

  DETALJNIJE
 • 05.05.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Predlog aplikacija gde roditelji i deca mogu da pronađu kreativne sadržaje?

  Roditelji često izražavaju zabrinutost zbog toga što se granica digitalnog i realnog više ne prepoznaje, pogotovo u životima naše dece, koja odrastaju u sasvim novim okolnostima u odnosu na starije generacije.

  DETALJNIJE
 • 30.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Intervju sa Anom Mirković

  Kakva nova saznanja o nama samima i svetu nam je doneo ovaj period izolacije? Razgovarali smo o tome sa psihološkinjom Anom Mirković.

  DETALJNIJE
 • 27.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Citati o ljubavi i lepoti koji će vam ovog proleća otvoriti neke lepe knjige

  Lipe su uobraženo počele da se hvale svojim neodoljivim mirisom, sunce se sve upornije i jače bori sa sporadičnim naletima hladnoće, a trava jedva čeka da legnemo i udišemo miris poljskog cveća. Proleće je. Doduše, malo drugačije nego obična proleća, ali svakako nežno, mirisno i slobodno da u njemu uživate čitajući knjige.

  DETALJNIJE
 • 23.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Korona rečnik

  Klinci su protekla dva meseca bili suočeni sa situacijom koja nije uobičajena za situacije koje detinjstvo treba da ima. Pandemija, izolacija, potpuno promenjen koncept življenja, u njihovim malim glavama može da stvori konfuziju. Ali, klinci su, to i vrapci znaju, pametni kao pčelice i često razumniji i od odraslih. Zato i nije bilo teško da shvate novonastalu situaciju.

  DETALJNIJE
 • 22.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da u izolaciji razvijete ekološke navike kod dece?

  Izolacija nam jeste donela mnogo izazova, ali je i odmorila planetu - reke su bistrije, vazduh je čistiji, a čak i na najprometnijim gradskim ulicama možemo da čujemo cvrkut ptica.

  Dan planete zemlje koji se obeležava danas podseća nas da vreme možemo da iskoristimo i za brigu o životnoj sredini i razvijanje zdravih ekoloških navika kod naše dece.

  DETALJNIJE
 • 20.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Preporuke tinejdžera za zabavu u izolaciji

  Pitali smo mlade da sa nama podele kako im izgledaju dani u izolaciji i šta su njihove preporuke za ispunjavanje vremena. Uživajte u njihovim predivnim, inspirativnim odgovorima od kojih svi možemo mnogo da naučimo. :)

  DETALJNIJE
 • 16.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Ida Prester: Djeca trebaju samo nas, to ih najviše hrani i veseli

  Roditelji se ovih dana susreću sa mnogo izazova, posebno ako imaju malu decu kojoj nije lako objasniti šta se to napolju dešava, a da se ne uplaše. Ida Prester, muzička umetnica i mama dva dečaka, odlučila je da na neko vreme sa porodicom ode na selo i sve pretvori u jednu veliku porodičnu avanturu. Podelila je sa svima nama kako sada izgleda njihova svakodnevica i dala nekoliko toplih saveta i ohrabrenja roditeljima.

  DETALJNIJE
 • 13.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Dve knjige za roditelje i decu

  Ovih dana imamo više vremena za čitanje, zato je pravi trenutak da se posvetimo otkrivanju knjiga sa celom porodicom. Predlažemo dve naizgled nespojive knjige za roditelje, ali ih mogu čitati i deca. Udobno se smestite zajedno na omiljenom mestu u stanu, pripremite omiljeni  napitak i potražite naslov koji vam odgovara.

  DETALJNIJE
 • 09.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta sve možeš u izolaciji kad nisi sam?

  Kako da u prostoru u kom ste svi zajedno nađete malo parče svemira? Kako da se izolujete u izolaciji i razbistrite misli? Uz malo mašte, ništa jednostavnije.

  DETALJNIJE
 • 06.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Pitali smo mame i bake šta će prvo uraditi kad prođe vanredno stanje

  Socijalna distanca i izolacija znače da čuvamo sebe i druge. Disciplinovano i odgovorno ponašanje podrazumeva da vreme provodite u svojoj kući, sa najužom porodicom i da bez preke potrebe ne kontaktirate sa drugim ljudima i da iz korena menjate navike i rutinu. Vanredno stanje će proći, život će se vratiti u kolosek, a dotle nam ne preostaje drugo do da druženja i viđanja obavljamo preko platformi.

  DETALJNIJE
 • 02.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako klinci provode vreme u izolaciji?

  Pitali smo klince koje su dobre, a koje loše strane izolacije i dobili neke odlične odgovore.

  DETALJNIJE
 • 01.04.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Dnevnik jedne mame iz izolacije

  Imam dvoje dece i jednu šerpu koju koristim da vrtim pet jela koja jedu. Iskreno, uglavnom klopamo kod moje mame jer “baka kuva najbolje, a tebi uvek izgori kuhinja kad pržiš jaje”, ali sad je malo diskutabilno zbog izolacije pa smo upućeni na moje kulinarske sposobnosti uglavnom.

  DETALJNIJE
 • 30.03.2020.DA LI STE ZNALI?

  Internet statistika

  89% dece za pristupanje internetu koristi pametni telefon, a 79% ima profil na nekoj društvenoj mreži čak i ako su mlađi od 13 godina. Na internetu provode oko četiri sata dnevno, a vikendom i do sedam sati. 44% dece od roditelja dobija pojašnjenja o svetu interneta, dok 75% roditeljima pokazuje kako da nešto urade onlajn.

  DETALJNIJE
 • 30.03.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako je jedna mama organizovala vreme sa decom u izolaciji

  Kako izgledaju dani sa decom u izolaciji, čemu sve mogu da nas nauče ovi trenuci, i čime možemo da ispunimo vreme pitali smo jednu mamu Maju. Ona je sa nama podelila ne samo korisne savete, već i energiju ohrabrenja - uživajte u čitanju!

  DETALJNIJE
 • 25.03.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako aplikacije i zajedničke oflajn aktivnosti mogu da nam pomognu dok smo u izolaciji?

  Vreme koje moramo da provedemo u stanovima tokom narednih nedelja može da bude izazovno, ali ne mora da bude teško, jer na sreću postoji more aplikacija i aktivnosti koje mogu da pomognu i deci i roditeljima u stvaranju kreativnog okruženja i druženja! Evo naših predloga:

  DETALJNIJE
 • 25.03.2020.MAŠTALICE

  Kraljevska se ne poriče

  Devojčica Sofija će dobiti na poklon kućne ljubimce, ali tek kada bude naučila kako čistoća i red nisu samo običan zahtev roditelja već nešto što svima donosi prijatnost...

  DETALJNIJE
 • 24.03.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Tri fantastične knjige za klince i roditelje u vanrednom stanju

  Smeh je najbolji antistresor, a ove tri knjige su među najboljim porodičnim knjigama ikad (i da, skroz smo subjektivni) uz koje ćete se zaceniti od smeha.

  DETALJNIJE
 • 23.03.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Intervju: Bojan Ivković o sreći u digitalnom dobu

  U narednim danima provešćemo više vremena u kući, zato biramo lepe teme, poput razgovora sa Bojanom Ivkovićem o tome šta je sreća

  DETALJNIJE
 • 20.03.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Lista serija i filmova za bindžovanje koje možete da gledate i sa decom

  U ovom trenutku, najbolje što možemo da uradimo je da poštujemo preporuke koje se tiču našeg zdravlja i - da ostanemo kod kuće. Izazov koji to nosi sigurno je manji ako odlučimo da neke delove dana posvetimo dobrim serijama i filmovima koje možemo da gledamo sa decom.

  DETALJNIJE