Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 23.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Zašto tehnologija nije najveća pretnja današnjice već način na koji je upotrebljavamo?

  Ubrzanje koje je naše društvo dobilo kada se pojavio internet samo se povećava, a definitivno nas očekuje još veća brzina, nova otkrića i nove navike koje donosi digitalno doba. Sve napreduje, menja se iz dana u dan, stižu razvijaju se aplikacije i menjaju načini komunikacije. Neki roditelji sve to vide kao odličnu priliku da stalno budu u toku i uživaju u svakodnevici gde su mnoge stvari, poput kupovine ili pomaganja deci u domaćim zadacima jednostvanije, ali su drugi zabrinuti zbog straha da bi tehnološke mogućnosti mogle da postanu pretnja.

  DETALJNIJE
 • 20.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Roditelji, ne plašite se online izazova, klinci znaju šta rade

  Internet je mesto za sve zabavne i divne stvari i sigurno je da vas zabavni izazovi na društvenim mrežama nikada nisu izneverili. Zabavni izazovi održavaju nas vedrima i prave igru od najobičnijih aktivnosti, od crtanja do oblačenja, šminkanja, plesanja i fitnesa.

  DETALJNIJE
 • 19.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta deca maštaju, a šta iz te mašte stvore?

  Šta sve mašta pokreće i kako je deca doživljavaju pogledajte u našem novom videu.

  DETALJNIJE
 • 17.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta sve možeš telefonom kad si sam kod kuće

  Ostavljanje deteta samog u kući za roditelje može biti vrlo stresno pitanje, a realni strahovi mogu dovesti do toga da se ta situacija prolongira čak i posle preporučenog uzrasta. Ali, ostavljanje deteta samog je jedna od najvažnijih lekcija koju moraju da savladaju, a to je samostalnost.

  DETALJNIJE
 • 16.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako održati blizak odnos sa decom i ostati najveći „influenser“ u njihovim životima?

  U digitalnom vremenu uzori mladih se menjaju, nekada su to bili glumci, pevači, umetnici, a danas se njima pridružuju i influenseri. Kao roditelji, verovatno ne pratite mnogo influensera pa ni ne znate ko su oni najpopularniji, kakve vrednosti oni promovišu i na koji način to može da utiče na decu.

  DETALJNIJE
 • 13.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Misli jedne devojčice: Da li će mi on lajkovati fotku ili pogledati story?

  Zovem se Anja. Imam 14 godina, super roditelje, jednog brata, dve bake, dve najbolje drugarice i jednog Ognjena.

  DETALJNIJE
 • 12.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta da radite ako otkrijete da je vaše dete uznemiravalo vršnjake na internetu?

  Roditelji čija su deca izložena nasilju na internetu suočavaju se sa mnogo izazova u nastojanju da im pruže odgovarajuću podršku, i to je situacija o kojoj se sve više govori. U isto vreme roditelji čija su deca ta koja uznemiravaju svoje vršnjake nemaju mnogo opcija kada traže podršku ili savet.

  DETALJNIJE
 • 11.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Ultimativni TikTok vodič za roditelje

  Društvena mreža koja je bukvalno usisala klince širom sveta za roditelje iz ere Fejsbuka i Instagrama je još velika nepoznanica.

  DETALJNIJE
 • 10.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da pronađeš meru u korišćenju smartfona?

  Smartfon je super stvar i na mnogo načina je olakšao i ulepšao naš život. Njime beležimo drage trenutke, čuvamo važne informacije u kalendaru, tu nam stiže pošta i pozivi, tu su nam beleške.

  DETALJNIJE
 • 09.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Zašto je Tik Tok sjajan alat za kreativnost mladih?

  TikTok je najpopularnija aplikacija među mladima danas i skinuta je 2 milijarde puta do sada, a ima čak 850 miliona aktivnih korisnika.

  DETALJNIJE
 • 06.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Saveti za roditelje: Kako preživeti školske Viber grupe?

  Izašao je nedavno jedan super post, parafraziramo: preživiš razvod, prevaru, smrti voljenih osoba, mobing, dva rata i misliš da si sposoban da sve preživiš, a onda te ubace u školsku vajber grupu.

  DETALJNIJE
 • 05.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da koristite aplikacije za nadzor dece?

  Kao roditeljima, ponekad vam se verovatno čini da roditeljstvo nikada nije bilo ovako izazovno. Brinete o svom poslu, kućnim obavezama, a u svemu tome nastojite da pronađete dovoljno vremena i budete najveća podrška svojoj deci. Internet je u svemu tome velika pomoć ali i nov izazov jer unosi nove brige u vašu roditeljsku ulogu: šta dete radi na internetu, kako da ga zaštitite, na koje načine da budete sigurni da je sve u redu.

  DETALJNIJE
 • 03.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Must have za 2021. a nisu krpice

  Digitalni svet se menja iz dana u dan, a naredna godina biće u znaku virtuelne realnosti, instant aplikacija (ne traže download ili instalaciju, naprosto se pojave kada kliknete na njih, upravo kao i web stranice na vašem pretraživaču. Sve funkcije normalnih aplikacija će biti dostupne, plus što će aplikacije raditi mnogo brže i bez zauzimanja prostora na vašem aparatu).

  DETALJNIJE
 • 02.11.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Budi ono što jesi i ne brini o broju lajkova

  Verovatno provodiš puno vremena na društvenim mrežama, jer tamo pronalaziš inspiracju, saznaješ koji su to novi trendovi ali i pratiš osobe na koje se ugledaš. Ponekad pratiš ljude koji su poznati i smatraju se uspešnim u svojim profesijama, pa samim tim imaju i veliki broj pratilaca, interesantne fotografije i deluje kao da im je život uvek samo zabavan.

  DETALJNIJE
 • 30.10.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako odlučuješ koje influensere pratiš?

  Kada mladi žele da procene kvalitet nekog proizvoda, ili se informišu o nekoj pojavi, da donesu sud o nekom fenomenu, poverenje najpre poklanjaju influenserima. Neke od najvažnijih vrednosti koje utiču na njihovu odluku koga prate su iskrenost influensera/ke, posvećenost i dobra komunikacija sa pratiocima.

  DETALJNIJE
 • 28.10.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Helikopter roditelji i deca koja ih prizemljuju

  Da li je obletanje oko dece dobro? Šta o tome misle klinci i kako da doziramo i budemo neprimetni dok ih kontrolišemo?

  DETALJNIJE
 • 26.10.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Najbolji statusi o deci na društvenim mrežama

  Našli smo fenomenalne postove roditelja koji pokazuju svu suštinu i  "muke" na neverovatno smešan način.

  DETALJNIJE
 • 22.10.2020.DIGITALNI RODITELJI

  “Jao nemoj ovo da postavljaš!” - zašto nam je najvažnije kako (samo) mi izgledamo na fotografijama?

  Nisu samo društvene mreže odgovorne za našu potrebu da budemo primećeni i prihvaćeni, oduvek nam je bilo važno kakvu poruku šaljemo drugima svojom pojavom. Ako se okrenemo istoriji shvatamo da je čak i pre fotografija i foto-aparata naš najbolji prijatelj bilo ogledalo koje nam je pomagalo da svoj najlepši izgled predstavimo okolini.

  DETALJNIJE
 • 22.10.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Iz ugla školaraca: kako se adaptirati na novu realnost?

  Pitali smo školarce kako se adaptiraju na novu realnost, koliko koriste nove tehnologije za učenje i ko kome više pomaže – roditelji deci ili deca roditeljima?

  DETALJNIJE
 • 21.10.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta je digitalni imunitet i kako ga razviti kod dece

  Nove tehnologije znače i novo, svakodnevno, gotovo galopirajuće obrazovanje dece. Klinci već u predškolskom uzrastu uče da programiraju, snimaju klipove, surfuju po netu.

  DETALJNIJE