Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 20.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Dala sam sinovima da jedan dan uređuju moj Instagram profil i lepota je spasila svet!

  Imam dva dečaka koji se od drugih dečaka ne razlikuju mnogo: igraju fudbal, prave logor na livadi, igraju lozinke, mrzi ih da ustanu ujutru za školu, ali zato skaču kao opareni kad treba da idu napolje ili da igraju Majnkraft na server sa komšijskom bandom.

  DETALJNIJE
 • 19.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Šta je digitalna reputacija i kako da je kreirate sa svojim detetom

  Digitalni roditelji koriste razne restriktivne mere za ograničavanje boravka dece na netu. Hajde da vidimo koji su alati prihvatljivi, a da nisu zabrane i ucene.

  DETALJNIJE
 • 18.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Šta je “digital drama” i kako je prevazići?

  Kako roditelji mogu da prepoznaju da se digitalna drama dešava, i kako da pruže podršku svom detetu, a kako klinci mogu da razumeju da ono što im izgleda kao nešto strašno, zapravo ne mora da bude?

  DETALJNIJE
 • 15.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Ne moraš da radiš ono što ne želiš - kako da se odupreš pritisku vršnjaka u onlajn svetu?

  Mišljenje prijatelja je u periodu kada odrastaš najvažnija stvar na svetu, bilo da su ti oni bliski ili samo poznanici. Zato je ponekad baš teško odupreti se njihovim pritiscima da uradiš nešto do čega ti baš i nije, ali neprijatno ti je da to priznaš.

  DETALJNIJE
 • 14.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Najbolji telefoni za male gejmere

  Gejming je u „naše vreme“ podrazumevao konzolu, komp, Nintendo, Gameboy, što današnjim klincima, razumljivo, zvuči kao epska priča iz praistorije. Njima je čitav svet igara na dohvat ruke ili, tačnije, u ruci, što znači da im je neophodan telefon određenih performansi, što deca danas ne kapiraju.

  DETALJNIJE
 • 13.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Zašto ne bi trebalo da previše koristite smartfon i tablet za smirivanje burnih dečjih emocija?

  Koliko ste puta kao roditelj, dok vaše dete plače ili je uznemireno, osetili potrebu da bilo šta učinite samo da se umiri? Verovatno bezbroj. Pod pritiskom obaveza i stresa mnogi nemaju vremena da se posvete potrebama svoje dece kada su ona neraspoložena ili ljuta, pa koriste telefon kao pomoć. Takođe, ima i roditelja koji korišćenju (najčešće) telefona na takav način pribegavaju samo kada je neophodno, kao i onih koji deci brane kontakt sa gedžetima. Nijedna krajnost nije dobra, i najbolje je pronaći ravnotežu i iskoristiti sjajne potencijale koje nam nudi digitalno uz dodatnu podršku poput zagrljaja.

  DETALJNIJE
 • 12.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Pet filmova o nasilju koje odmah treba da gledate sa svojom decom

  Nasilje napada najvažnije što deca imaju i ono što se mora zaštititi po svaku cenu: način na koji sebe vide. Njihovo samopoštovanje, njihovo verovanje u sebe, njihovo samopouzdanje. Iako ne možemo uvek da zaštitimo svoju decu, možemo redovno da razgovaramo sa njima o nasilju - i o tome zašto nasilnici to čine.
  DETALJNIJE
 • 11.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Šta su chat rooms i kako da deca izbegnu nepoznate ljude

  Slobodno vreme klinci danas provode online i vreme kada ne mogu da se druže u realnom vremenu koriste da se druže virtuelno, uglavnom putem igrica ili aplikacija za četovanje. Ne postoji i ne treba da postoji restrikcija u komunikaciji, ako je komunikacija pristojna, civilizovana i pre svega bezbedna, a to ćemo postići tako što ćemo naučiti decu da se čuvaju i da čuvaju druge.

  DETALJNIJE
 • 08.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Mama, tata, baka i WhatsApp

  Sećate se one pesmice iz našeg detinjstva “Tata, ti si lud”? Sada klinci pevuše “Bako, nemaš pojma!” I skroz su u pravu. Mi smo odrasli uvrćući gajtan fiksnog telefona dok smo satima uzurpirali vezu dvojniku, analizirajući sa drugaricama ljubavni život i nove modne trendove.

  DETALJNIJE
 • 06.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Dobre strane društvenih mreža

  O lošim stranama društvenih mreža ste sigurno čuli mnogo bilo da ste roditelji ili deca, zato smo rešili da vas podsetimo šta su nam sve dobro donele i kako su obogatile vreme u kom živimo.

  DETALJNIJE
 • 04.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Kreativan raspust za male talente

  Zima je mnogo lepa da se bude u snegu čitav dan, a kad se vrati kući, da se rumeni obrazi ugreju uz čaj i kolačiće koje smo napravili sa decom. Večernje sate lepo je iskoristiti za zajedničko vreme koje nam posao i druge obaveze često uskraćuju.

  DETALJNIJE
 • 01.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Pet novogodišnjih odluka za lepši digitalni svet svake porodice

  Svaka Nova godina je prilika da preispitamo šta smo radili, i šta želimo da menjamo. Tu su želje, planovi, ideje i razne zamisli koje imate kao porodica.

  DETALJNIJE
 • 31.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kad se neko nečem dobrom nada: najlepše želje dece i roditelja

  U realnom svetu, samo nam je ljubav potrebna. Ušuškani u prazničnu atmosferu, jelka je okićena, peku se kolačići od cimeta, gledamo novogodišnje filmove pod ćebetom sa irvasima. Sve što želimo od Nove godine jeste da naši koje volimo budu dobro, da se družimo, smejemo i da putujemo.

  DETALJNIJE
 • 30.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Prvi put s društvom na proslavi

  Roditelji tinejdžera unapred se preznojavaju od prve novogodišnje žurke na koju tinejdžeri idu bez roditelja: da li će se pristojno ponašati, da li će bezbedno stići i vratiti se (u slučaju da idu organizovano, a ne vozimo ih mi), da li će konzumirati alkohol iako ne smeju… Uglavnom, nema nam spavanja sve dok “mladunci” ne budu ušuškani u svom krevetu i vrata tri puta zaključana.

  DETALJNIJE
 • 28.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Napravite sa klincima posebne stikere!

  Kad 01. januara počne da zvrcka telefon i u njemu gomila cirkularnih poruka kojima se uvek isto čestita Nova godina, najradije bismo isključili telefon. Ali, umesto toga, hajde da sa decom napravimo jedinstvene poruke i stikere za svakog posebno i da tako damo ideju prijateljima i rodbini za novu tradiciju.
  DETALJNIJE
 • 25.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Šta smo naučili u 2020. godini: Ljubav, poštovanje i bezbednost klinaca na prvom mestu!

  Godina na izmaku bila je puna izazova i za decu i za odrasle. Spoljni svet se promenio u trenutku, ali porodično jezgro je ostalo osnov svega. Kao poseban univerzum, stvarali smo sa decom bezbedan, ušuškan svet, trudeći se da ih zaštitimo od loših uticaja i spoljnog i digitalnog sveta.

  DETALJNIJE
 • 23.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Upoznajte Generaciju Z - šta ih zanima i pokreće?

  Generacija Z je jedan od glavnih pokretača onlajn sveta, oni na mnogo načina oblikuju internet, kreirajući sadržaje koje žele, ali opreznije od drugih generacija, i tragajući za stvarima koje se poklapaju sa njihovim vrednostima. Dok se kompanije utrkuju kako da im na odgovarajući način predstave proizvode na društvenim mrežama, a roditelji i nastavnici često imaju utisak da ne mogu da razumeju šta tu generaciju zanima, mladi iz generacije Z nastavljaju da menjaju svet interneta i svet van njega.

  DETALJNIJE
 • 22.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Kako je digitalno vreme promenilo gledanje filmova?

  Filmove smo nekada gledali u bioskopu i iščekivali danima, a sada su najčešće na jedan klik od nas. Na koji način ih sada gledamo, imamo li manje strpljenja i pažnje nego ranije ili dostupnost filmova otvara neke nove mogućnosti?

  DETALJNIJE
 • 21.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Neka igre počnu! Fotkamo, snimamo i pravimo home video!

  Meteorolozi kažu da će biti snega ove zime više nego prošle i eto lepe prilike da se zabava na snegu pretvori u kreativan dan. Čak iako ne padne, nema veze, boravak u prirodi valja iskoristiti na najlepši način. Šuma, reka, planina, gde god budemo mogli da pobegnemo iz grada (pa čak iako ne možemo, gradovi su uvek fotogenični), pružaju predivne pejzaže za stvaranje kućnih uspomena u vidu klipova.

  DETALJNIJE
 • 18.12.2020.DIGITALNI RODITELJI

  Domaći za raspust: top pet knjiga u digitalnom formatu

  Zimski raspust je predivan period da sa klincima nadoknadimo vreme koje nam kradu posao i druge obaveze. Raspust je i prilika da se posvetimo čitanju svih divnih knjiga koje su nam promakle ili nismo stigli tokom škole.

  DETALJNIJE