Digitalni roditelji

Portal za digitalne mame i tate

 • 02.03.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Sve što roditelji treba da znaju o igrici Roblox

  Roblox je jedna od svetski najpopularnijih platformi za online igre, a zanimljiva je jer je kreiraju samo korisnici i ima beskrajno mnogo mogućnosti za razvoj kreativnosti i zabavu. Ali, predstavlja i potencijalno rizik za decu, posebno za ranjivu kategoriju mlađu od 13 godina (ako uopšte postoji starosna granica za ranjivost dece).

  DETALJNIJE
 • 01.03.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Da li znate šta je “Blackout Challenge” na TikToku i kako da zaštitite dete?

  “Nije nužno da roditelji znaju sve o TikToku i društvenim mrežama. Treba da osećaju svoje dete i da budu tu uvek kada se pojavi prvi znak uznemirenosti, da ne osuđuju, već da podrže i zagrle dete”, kaže psiholog Ana Mirković.

  DETALJNIJE
 • 26.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Pet pitanja o netu koja bi deca postavila roditeljima

  Roditelji i deca na internet gledaju različitim pogledima. Kod nas postoji izvesna strepnja da li je digitalni svet bezbedno mesto za naše mališane, a klinci su po tom pitanju slobodni i bez straha.
  Pitali smo decu šta bi pitali roditelje o netu, a roditelji su dali odgovore.

  DETALJNIJE
 • 25.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Šta je “Internet of Things” i kako to vide milenijalsi i generacija Z?

  IoT predstavlja razne stvari od igračaka za decu, konzola ali i drugih uređaja kao što su asistenti u učenju ili organizaciji stana poput Google Nest ili Amazon Echo. Šta milenijalsi i generacija Z širom sveta misle o njima i kako da roditelji sve to razumeju?

  DETALJNIJE
 • 24.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Generacija Alfa: Sinovi i ćerke Milenijalaca osvajaju svet

  Hajde da pričamo o deci nove generacije. Koje su njihove tendencije u digitalnom svetu? Hajde da upoznamo i da razumemo Z generaciju, da bismo uspostavili komunikaciju sa dolazećom Alfom koja će promeniti digitalni svet.
  Iako su godine samo broj, postoje fascinantne razlike. Milenijalci, generacija Z, bejbi-bumeri… Danas svaka generacija ima oznaku koja određuje i niz atributa. Neka ovo bude mali vremeplov koji će vam pomoći da osluškujete i komunicirate sa klincima različitih uzrasta, ali i da sačuvate najlepše od godina koje sada imate.

  DETALJNIJE
 • 22.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Šta je KIDDLE?

  Digitalni svet za decu pun je mogućnosti za učenje i istraživanje, za proširivanje i sticanje znanja. Uz standardne pretraživače, postoji ceo jedan univerzum znanja spakovan na jednom mestu. To mesto zove se Kiddle i predstavlja dečju Vikipediju.

  DETALJNIJE
 • 18.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Virtuelne ture za male avanture

  Istraživački, radoznali duh deteta treba zalivati kao one biljčice koje posadite iz semena, a zatim gledate kako rastu pred vašim očima i lepo vam je.

  DETALJNIJE
 • 17.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Kada je pravo vreme za "one" razgovore?

  U 21. veku nema tabua. Alfa generacija brzo raste i želi sve da zna. Mač sa dve oštrice je u tome što je ova generacija sasvim digitalna i sve informacije dobijaju sa neta i mreža.

  DETALJNIJE
 • 16.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Tate, vežbajte s decom!

  IPronašli smo super fitnes aplikacije za tate i dece (i celu porodicu) koji će uspostaviti rutinu vežbanja u kući. U zdravoj porodici - zdrav duh. Tako ćemo mi da preformulišemo poznatu latinsku krilaticu i da vas podstaknemo da se zabavite, istegnete, provežbate, družite i krenete sveži i relaksirani u nov dan sa svojom decom.

  DETALJNIJE
 • 15.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Šminkajte se sa svojom ćerkom pomoću najboljih tutorijala

  “Brinuti se o lepoti, treba početi od srca i duše. U suprotnom nikakva kozmetika ne pomaže.” Koko Šanel.

  DETALJNIJE
 • 12.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Kako da prepoznaš kada je vreme da napraviš kratku pauzu u korišćenju smartfona?

  Nekoliko saveta za tinejdžere koji im pomažu da prepoznaju zamor od ekrana, naprave pauzu, a onda se vrate istraživanju onlajn sveta.

  DETALJNIJE
 • 11.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Šta roditelji treba da znaju o virtuelnoj stvarnosti?

  Кako VR postaje stvarnost za porodice, vreme je da otkrijete potencijal i zamke ove impresivne tehnologije. Svi koji bar jednom iskusili virtuelnu realnost, složni su: zadivljujuća je. I jednom kada stavite te slušalice, vi zaista verujete da šetate pariskom ulicom, hodate na toboganu ili da ste “uronjeni” u ljudsko telo, istražujući unutrašnji rad srca. Ali bez obzira koliko je VR kul i ima zadivljujuće potencijale za upotrebu, od obrazovanja do medicine - ne zna se mnogo o tome kako VR deluje na decu.

  DETALJNIJE
 • 10.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Heroina Instagrama Milica Knežević: “Živeti sa invaliditetom nije kraj života!”

  Imala je 15 godina kada je 2009. U saobraćajnoj nesreći zadobila povredu kičme koja joj je oduzela hod. Prognoze lekara bile su turobne, ali Milica ih je pretvorila u svetlost. Sa samo 1% šanse da pokrene bilo koji deo tela, 14 godina kasnije, hrabra devojka iz Zrenjanina u kolicima surfuje, pleše, slika, planinari, menja Srbiju i beskompromisno se bori za prava osoba sa invaliditetom. Za portal Bezbedni klinci ispričala je kako živi u svetu koji je nepristupačan za njena kolica.

  DETALJNIJE
 • 09.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Zašto je 09. februar veoma važan dan?

  Ceo svet udružiće se 18. put pod sloganom “Dan sigurnijeg interneta" da bi učinio Internet još sigurnijim i boljim mestom, posebno za decu i mlade.

  DETALJNIJE
 • 05.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Medijska pismenost

  Može li se biti funkcionalno pismen bez medijske pismenosti i zašto ne, pojasnila nam je Ana Martinoli, profesorka sa Fakulteta dramskih umetnosti

  DETALJNIJE
 • 05.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Zašto je klincima tako važna muzika i kako im u tome pomažu aplikacije?

  “Najbolja muzika je, u osnovi, tu da vam pruži nešto uz pomoć čega ćete se suočiti sa svetom.“ Brus Springstin Suočavanje sa svetom počinje baš u periodu odrastanja. Fragilna, nežna, osetljiva bića postaju tinejdžeri i svet je za njih zastrašujuć i izazovan. Zato im je potrebna muzika. Ona, koja ima notu za svaku emociju.

  DETALJNIJE
 • 04.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Da li su agresivne igre zaista agresivne i šta deca iz njih uče?

  Kako rastu, klincima se menjaju i gejmerski afiniteti. Od bezazlenih edukativnih i kreativnih igrica, naše čedo odjednom želi u svet “pucačina” u kom obitavaju svi drugari. Roditeljima u najavi nije dobro jer “nasilje rađa nasilje”, ali takođe i zabrane rađaju bunt i skrivanje. Kontroverza oko toga da li se agresivno ponašanje prenosi u stvarni život traje dug vremenski period. Pa gde je kompromis i da li su agresivne igrice zaista agresivne? Da li će i dete postati agresivno posle nekoliko sati u Call of Duty, Stand of, Infinity, Ops, GTA? Ne brinite, neće, kažu psiholozi.

  DETALJNIJE
 • 02.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Da li je i kada OK da dete otvori svoj YouTube kanal?

  “Mama, tata, pas i Jutjub”. Iskoristite mogućnosti da stvorite predivne porodične trenutke koje ćete (ako želite) podeliti sa svetom. Ili samo sa najbližima. Istražujemo kako da pomognete klincima u snalaženju na Jutjubu i da podstaknete kreativnost dok istovremeno brinete o njihovoj bezbednosti.

  DETALJNIJE
 • 01.02.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Kućni red na netu

  Kao što u zgradi postoji kućni red, tako treba poštovati i kućni red na netu. Šta da rade klinci kad prijatelji nisu online, a oni bi baš da ćaskaju ili da se igraju? Šta kada tate i mame odmaraju, a deci zvrckaju telefoni? Naučimo ih da poštuju tuđi mir i da sačekaju povratne poruke.

  DETALJNIJE
 • 29.01.2021.DIGITALNI RODITELJI

  Pet poslova za budućnost

  Internet. Svet se brzo menja, s njim i tržište rada. Nove profesije dolaze, a svima im je zajedničko jedno: tekuća tehnološka revolucija kojoj smo svedoci!

  DETALJNIJE